Hvad er Cannabis?

Selve ordet cannabis kommer fra det græske ord – kannabis ‘hamp’.

Cannabis,er en etårig plante (Cannabis sativa), der stammer fra Centralasien, og som dyrkes i bl.a. Asien, Afrika Sydamerika og Nordamerika. Planten forekommer også forvildet i Danmark.

Unge Cannabisplanter

Planten har været kendt som kulturplante siden oldtiden og dyrkes for sine fibre, sin olie, som fås fra frøene, og for sin euforisk virkende harpiks. Frøene bruges i stor udstrækning som fuglefrø.

Plantestænglerne kan benyttes til fremstilling af klædestofer, tovværk, reb, sække, sejldug, papir og garn.

Cannabis har tidligere været dyrket i Danmark, både til de store sejlskibe og til gårdenes egen forsyning, i større udstrækning dog kun i krisetider, hvor det har været direkte påbudt ved lov at dyrke hampplanter.

Hashrygning er en del af hverdagen i mange kulturer, bl.a. i Asien og Nordafrika.

I andre lande, som bl.a. Danmark, er hashrygning omfattet af lovforbud, men bruges trods forbudet af en stor del af den Danske befolkning, samt i flere forskellige miljøer og forekom bl.a. som en del af “ungdomsoprøret” i 1968. Den euforiserende virkning skyldes flere beslægtede stoffer, især tetrahydrocannabinol.

I nyere tid er cannabis mest kendt for den harpiks, der udskilles af de blomstrende toppe, og som (ofte iblandet plantedele som f.eks. pollen) under mange navne (hash, hashish, marihuana, pot, galar) benyttes som euforiserende stof pg. sit indhold af THC og CDB.

Cannabis topskud til rygning

Længere tids brug af hash kan føre til toleranceudvikling og kan give psykisk, men ikke fysisk afhængighed. Myter om at cannabis kan føre til stærkere stoffer er helt uden hold i virkeligheden, og må betragtes som en del af den skræmmekampagne der, fra tid til anden, føres fra visse politiske partier.

Cannabis til medicinsk brug

Cannabis har siden slutningen af 1990’erne været anvendt til behandling af smerter og muskelkramper ved dissemineret sklerose, kvalme ved kemoterapi og muskelsvind ved aids samt mange forskellige former for smertebehandling. Der mangler imidlertid endnu mange undersøgelser, før dets behandlingsmæssige placering er endeligt afklaret.

Frø til cannabisplanter forhandles mange steder i Danmark bl.a. her

7 tanker om “Hvad er Cannabis?”

 1. THC bliver brugt i alternativ kræft behandling i olie form. RSO kaldes den efter Rick Simpson, en Canadisk pioner inden for området. En kendt person Tommy Chong har medvirket til at gøre metoden kedt for en bredere offentlighed. Desværre er etoden kun livlig i visse amerikanske stater.

  1. Min kusine har sklerose og min fars kone ligeledes, min kusine er 24 år og fortæller den olie hun kan få i Danmark er rodet med så det ikke indholder så meget THC, tror jeg. hun siger ihvertfald det er en ubehagelig oplevelse fordi hun bliver så svimmel og det ikke er til at styre. det skal lige sige jeg de sidste 5 år har dyrket prima kval og byttet til andet godt for min familie, ville jeg sørge for det er der, så de ikke skal kriminelliseres. for at prøve at få et liv der er værd at leve. vi har kun et liv og hvis det hjælper eller bare gør det mere udholdeligt så udskriv det dog LÆGER. jeg har selv fået kraftig medicin med samme virkning som kemo, havde jeg ikke haft det Røg i det halve år det tog med medicin engang om ugen. jeg kunne intet spise, jeg smed 20 kilo på 3 måneder og jeg er sikker på jeg enten havde taget livet af mig selv eller blevet et meget dårlig menneske for samfundet . hvis jeg ikke havde haft cannabis

  1. det kommer vel an på useendet på dine sideskud, er de kæmpe store og fyldt med krystaller. så nyd behold det . men er det fordi det halter alt for langt bagefter kunne jeg godt finde på at fjerne et par stykker så planten kan fokusere sin energi på de skud der gerne skulle blive ekstra lækre. 🙂 lidt må lade livet for de gode/store skud 😀

 2. Hej…

  Jeg har et spørgsmål, som jeg håber du kan kaste lidt lys på/over.
  Jeg er midt i en pågående tvist om hvordan, eller om det er muligt at se forskel på om frø bliver til han eller hun planter. Jeg siger, at man på ingen måde kan se forskel på, om frøene bliver til han eller hun planter og den anden part siger, at man kan se på frøene at de allerede er kønsbestemte.
  Har du et svar på det?

  All the best!

  1. Torben jeg har dyrket i en del år, og hvis du har en der kan dokumentere for at frøene er kønsbestemte på forhånd. så send mig en mail, For så ville jeg selvfølgelig kun dyrke hunner. Desuden får jeg os hermanfroditter fra tid til anden. jeg har et spørgsmål, kan jeg godt forvirre planten til at forstå den er sidst i sin periode så jeg får de brune fimmerhår frem. for dem jeg har gemt har med en blanding af kunstig lys og alm vindues belysning fået nogle ca 1½ meter høje planter. skuddene er store nok, men jeg kan vel ikke klage over der bliver lidt mere hehe 🙂

 3. Hej,

  skal det være hamp han eller hun planten sativa, jeg skal dyrke indendørs for at brygge te af bladene imod stress? Jeg skal ikke bruge blomster og andet mht rygning eller for at blive høj. Er blevet anbefalet af drikke teen, men kan man købe det via nettet? Jeg ved virkelig intet om hamp m.m.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *