Lidt om vækstlys.

HPS-lamper – LED-grolys – CFL-pærer

 

Der findes flere former for vækstlys, men jeg vil her beskæftige mig med de tre mest benyttede. Der er fordele og ulemper ved alle tre og flere forskellige forhold vil afgøre hvilken form for vækstlys der passer til netop dig.
Groudstyr
Growshop

 

HPS grolys

HPS (High pressure sodium) vækstlys er de traditionelle lamper, som har været benyttet i årtier og deres evne til at gro sunde planter er gennemafprøvet og testet i årtier. Der er ingen tvivl om at disse “High Output” lamper gror de sundeste og højest ydende planter!

Hvorfor er de så ikke ubetinget det bedste valg? – HPS lamper har de uheldige egenskaber, at de bruger masser af strøm, udvikler ekstrem varme og kun bruger ca. 50% af energien på at producere lys som planterne rent faktisk kan bruge til at gro og blomstre.

Har man et grotelt, eller et andet lille lukket rum, er varme et stort problem og der skal bruges kraftige udsugninger, for blot at holde temperaturen nede, når man dyrker med HPS-pærer.

Med de kraftigt stigende el-priser, er det også en post du kan se når din el-regning dumper ind af brevsprækken. En enkelt 600W lampe bruger ca. 220 kWh. om måneden (Blomstringsfase) og ca. det dobbelte når du kører i det vegetative stadie. Det giver en udgift til strøm, på mere end 650,00 kr. om måneden! Her er endda ikke medregnet strøm til blæsere og udsugninger m.v.

Et andet minus er, at de kan være lidt komplicerede at montere, da de kræver et minimum af kendskab til el-installation. Selv de samlede lys-kits skal man selv montere, når man modtager dem.

 

LED-vækstlys

Led-vækstlamper er nemme at montere, de skal blot sættes i stikkontakten, bruger kun det halve strøm af HPS-lamper, og udvikler kun meget lidt varme og så udnytter de hele 90% af energien til at producere lys, som planterne rent faktisk kan udnytte.

Hvorfor bruger alle så ikke bare LED-vækstlamper?

Først og fremmest er de relativt dyre i anskaffelse og selv om man allerede sparer merudgiften på sit første grow, alene på el-regningen, så er det jo ikke alle der lige har de penge det koster at anskaffe et LED-armatur.  For at dyrke effektivt i et telt på 1,00 x 1,00 m. skal der bruges to stk. 90W  armaturer og det er alligevel noget af en udgift at starte ud med.

Dyrker man til sig selv og har et lille telt eller skab, så er der ingen tvivl om at LED-vækstlys er det mest effektive, og det er da også det lys der foretrækkes af de fleste, der dyrker medicinsk Cannabis til eget brug.

I de fleste forsøg og baseret på mange dyrkeres erfaringer, vil udbyttet også blive marginalt mindre (15-20%), hvilket så i nogen grad opvejes af mere potente planter, med et bedre forhold mellem blade og harpiks-kirtler.

 

CFL-vækstlys

En CFL-pære er en meget forstørret sparepære og findes i flere forskellige størrelser og til både blomstring og vækst. De bruger ikke meget strøm, udvikler ikke meget varme og er billige i anskaffelse og så er de supernemme at sætte op, da de ikke kræver nogen ballast – Sæt dem til dit tænd & sluk-ur og de er klar til brug, kan det være nemmere?

Nej der er ikke noget der er nemmere at bruge end CFL-pærer, desværre er de bare ikke så effektive som hverken LED-grolys eller HPS-pærer. Udbyttet fra en CFL-lampe er sjældent bare 50% af en HPS-lampe og ca. 30% af et LED armatur.

Jeg vil kun anbefale CLF-grolys, til dem der kun dyrker sjældent og for hvem udbyttet kun spiller en mindre rolle.

Admin. out.

 

15 tanker om “Lidt om vækstlys.”

 1. hej Admin takk for rigtig go info håber du ka hjælpe med et par spørgsmål…

  Kan Cfl lampe bruges i det vetgative og til mother planten uden tab af udbytte til slut??

  Ka det passe at rent blå led lys er nok for planter til de skal i blomstrings fasen?

 2. bare lige et spørgsmål hvis man nu tar en hamp plante og så lader den vokse op til ca 75 cm. derefter tager og klipper toppen så den deler sig i to og gør det med alle grenene også altså over lidt tid får man så ikke en plante med mange flere topskud den skal altså stå under kunstigt lys

  1. Det kan du sagtens men ik alle skudne på en gang for så stresser du plant for meget start med toppen og så tag nogle flere efter nogen dage

 3. Jeg har valgt at bruge LED lys..Men det var nu helt klart på grund af besparelsen på el. Har hørt om flere historier, hvor at el-regning blev tårnhøj – De skal alligevel stå tændt i ret lang tid.

 4. Mht. til LED lys er der blå og røde, og hvide dioder som jeg har forstået det.

  Ved du om der er en kombination af disse man skal få sat sammen for at planten har det godt? Og hvor mange timer skal LED lyset kører, skal det køre 24/7 eller kun 20 timer ?

   1. Hvis jeg skal ha 3- 4 planter hvor meget lys skal jeg bruge og hvor meget vil det koste mig om måneden cirka og hvor mange timer skal det være tændt lyset og hvad kan i anbefale jeg køber altså lys

 5. Watt er ikke bare watt mere altså hvis der 6oW på en gløde pære eller 2 x 36W på lysstofamatur 2 rør, så er det den forbruger.

  Når vi snakker sparepære, ledpære er det ikke det samme lysafgivelse afspejles ikke af den optagne effekt Watt men der laves en tabel lumen og kelvin. da led giver mere lys for pengene
  så en 9 Watt led afgiver næsten ligeså meget lys som en 60 Watt glødepære.
  Grunden til at man har valgt at gøre det sødan er at folk skal spare på strømmen, så hvis du købte 60 Watt led ville du ikke spare i el. men få meget mere lys osse for meget

 6. Hej,
  Hvis jeg nu bare vil gro en plante eller 2, sådan til eget forbrug engang imellem. Hvor stor og hvor mange LED lys skal jeg bruge
  Hilsen mee

 7. Rigtig fed hjemmeside .
  Jeg har været så lidt mht lys fordi jeg er helt helt helt jomfrue i det her haha så ved ikke meget
  Men jeg har 2 “normale” LED pære fra dagligvare butikken siddende . Den ene er en duacell på 9w og den anden en Phillips på 6w men der står de svare til 60w begge .
  De lyser på en enkel plante . Er dette nok. ?
  Jeg har også nogle andre små spørgsmål men ville lige kigge din side igennem inden 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *